Moje ime je Eva in sem miksologinja.

O meni

Se še spomnite, kaj ste odgovorili, ko so vas kot majhne vprašali, kaj boste ko boste veliki. Jaz sem ponosno govorila, da bom »policistka«. In sem pravzaprav zares diplomirala na »bivši« Višji policijski šoli, a me je življenje odneslo v bolj kreativne in svobodne vode od poklica v javni upravi.

Kar se je začelo kot študentsko delo, je kmalu preraslo v ljubezen do ustvarjanja in mešanja koktajlov. 

Zelo kmalu sem spoznala, da sveta ne bom spreminjala, vendar pa lahko nekomu svet za trenutek ustavim in mu ga polepšam z zgodbo in koktajlom.
Izraz »miksolog/inja« je v slovenščini zelo redkokdaj uporabljen. Žensko, ki za barom meša in kreira koktajle ponavadi imenujejo natakarica ali, v najboljšem primeru barmanka (izpeljano iz moške oblike - barman). 

Razlog verjetno tiči v tem, da se o miksologiji v Sloveniji, ne govori prav dosti. Poleg tega pa je dejstvo, da v tej panogi nastopajo pretežno moški in sami sebe ne imenujejo/prepoznajo kot miksologa, ampak barmana.
V svojem najbolj osnovnem smislu je miksologija še en izraz za mešanje pijač, miksolog pa je še en izraz za barmana. 

Vendar pa je miksologija splošno sprejeta kot poglobljena študija umetnosti mešanja pijač, zatorej si, strokovnjak, ki jo preučuje in izvaja zasluži svoj naziv.

»Moj pogled na miksologijo«

Miksologijo najraje primerjam s kuhanjem, saj sta si področji nesporno kompatibilni. Od kar sem pričela ustvarjati lastne kreacije pomnim, da sem pomoč in nasvete vedno iskala pri svojih kuharskih kolegih. 

Ali ste morda kdaj opazovali kuharja, ki res kuha s srcem? To strast prepoznate že daleč na mimiki obraza, gibih telesa in celo zaslišite njegovo prepevanje. 

Tako je vsaka jed izpod rok srčnega kuharja izvrstna. Podobno je z miksologi. Trdno verjamem, da si miksolog lahko le, če ustvarjaš s srcem.
Ni nujno, da gre po tem vrstnem redu, pa vendar, potrebna je zasnovana ideja o infuziji, raziskovanje o tehniki, ki te je navdušila, razmišljanje o okusih, ki so kompatibilni med seboj, katere sestavine rastejo skupaj v naravi, kateri kozarec ustreza kreaciji.... Med samim
procesom zanemariš okolico, se ne zavedaš kaj se okoli tebe dogaja in takrat le, ustvarjaš. 

V baru se pretvoriš v barmana in če imaš srečo, končni izdelek postrežeš nekomu, ki ceni to tvojo umetnost in reče ''Vau'' še preden naredi prvi požirek. 

Možnosti za ustvarjanje je neomejeno. Tako kot v kuhinji. Ta svet je naš.

»Kdo pa sem jaz, samo Eva?«

V osnovi se imam za preprosto osebo, ki rada dobro je in pije, ki ima rada lepe stvari in tiste, ki me napolnijo z energijo in dobrim občutkom. 

Všeč mi je vse kar je povezano z Japonsko, všeč so mi drugačni ljudje in ljudje, ki svoje delo opravljajo z entuziazmom, zelo rada imam morje, stare fotografije, filme in citate. 

Všeč so mi vse oblike umetnosti in rada imam, da se stvari povezujejo. Tako kot pri miksologiji.

Zakaj Madam Mixology?

(iz ang. prevedeno: »Gospa miksologija«)

Madam Mixology je ime branda, katerega namen in ideja je širjenje znanja, izkušenj, ljubezni in radovednosti do barmanstva in miksologije.
Moja Madam Mixology ni nastala iz vidika vzvišenosti miksologije nad barmanstvom. Ta dva pojma ne tekmujeta, temveč sta zame bolj v odnosu starejši/mlajši brat. 

Ime Madam Mixology je moja percepcija videnja celotne panoge mešanja in kreiranja koktajlov, ki je rezultat dolgoletne predanosti ter učenja in mislim, da bi morala biti bolj cenjena kot je. 

Madam Mixology je nastala v želji, da bi se v Sloveniji v barmanstvu in kulturi pitja premaknili naprej od dekorativnih dežničkov in sadnim kupam podobnim dekoracijam, da bi ljudje ločili klasičen martini od martini bianca, da bi dali več na »zero waste« pripravo, da bi za vedno nehali uporabljati plastične slamice, da bi začeli združevati hrano s koktajli, tako kot počnemo z vini, da bi dali več na to , kakšen led je uporabljen za pripravo koktajla in postrežbo, da bi začeli piti še kaj drugega od gin tonikov in podobnih mešanic. 

Vse to in več so razlogi za Madam Mixology. 

Svoje znanje in izkušnje sem si pridobila z praktičnim delom in preučevanjem segmentov miksologije, ki so me v danem trenutku zanimali. 

Moja barmanska kariera je polna zanimivih zgodbic, čudovitih ljudi in spominov, zaradi katerih v gostinstvu vztrajam in bi si jih želela deliti z vami.
crossmenu